Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zijn zonnepanelen zonder subsidies nog interessant in Belgie ?

Het installeren van zonnepanelen in België kan nog steeds interessant zijn zonder subsidies, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen die de aantrekkelijkheid kunnen beïnvloeden:

1. Dalende kosten van zonnepanelen: De kosten voor zonnepanelen en installatie zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor de initiële investering lager is dan voorheen.

2. Energieprijzen: Als de energieprijzen stijgen, kan het financieel voordelig zijn om zelf elektriciteit te produceren en zo te besparen op de energierekening.

3. Terugverdientijd: De terugverdientijd voor zonnepanelen is in veel gevallen nog steeds redelijk. Hoewel subsidies de terugverdientijd kunnen verkorten, zijn er ook andere financiële voordelen zoals lagere energiekosten en mogelijke verhoging van de woningwaarde.

4. Netmetering en terugleververgoeding: In sommige regio’s in België is er een regeling voor netmetering, waarbij je de energie die je produceert maar niet verbruikt, kunt terugleveren aan het net en daarvoor een vergoeding ontvangt.

5. Milieuvoordelen: Naast financiële voordelen dragen zonnepanelen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en helpen ze bij het bestrijden van klimaatverandering.

6. Alternatieve financieringsmogelijkheden: Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals leningen met gunstige voorwaarden voor energiebesparende investeringen.

7. Hernieuwbare energiecertificaten: Hoewel subsidies mogelijk zijn verminderd of verdwenen (Vlaanderen), kunnen in sommige gevallen hernieuwbare energiecertificaten (GSC’s) nog steeds financiële voordelen bieden (Brussel).

Samenvattend, ook zonder subsidies kunnen zonnepanelen nog steeds een verstandige investering zijn in België, vooral gezien de dalende installatiekosten en de potentieel stijgende energieprijzen. Het is belangrijk om een grondige kosten-batenanalyse te maken op basis van je specifieke situatie en verbruik.

Onze @NDW green power experts nemen zeer graag contact met je op bij vragen.

Offerte aanvraag