Skip to content Skip to footer

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Sinds jaren staat duurzaamheid en milieubewustzijn centraal, bijgevolg overwegen steeds meer mensen de sprong naar zonne-energie. En dat is een slimme investering! Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een groenere levensstijl, maar ook voor flinke besparingen op de energierekening. Mooi meegenomen, toch? 

Wanneer je bewust kiest voor een duurzame oplossing en 100% gaat voor een zonnepaneleninstallatie, dient zich volgende vraag op: ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik eigenlijk nodig?’ Het juiste aantal panelen hangt af van allerlei factoren, van je energieverbruik tot de beschikbare ruimte en lokale weersomstandigheden.  

In deze tekst bekijken we alle mogelijkheden die bepalen hoeveel zonnepanelen je niet alleen van stroom voorzien, maar helpen je ook een duurzame en budgetvriendelijke keuze maken.  

Knipsel

Performance, Quality and Reliability

Zonnepanelen voor iedereen

Aantal zonnepanelen berekenen

Voor we een indicatie kunnen geven van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en bij jouw gezin passen, moeten we enkele belangrijke factoren meegeven. Deze info is nuttig om een doordachte berekening en beslissing te maken.  

Zonnepanelen

Bij NDW Green Power zijn we trots op het leveren van de beste kwaliteit zonnepanelen en installatiediensten. We werken alleen met toonaangevende merken en onze technici zijn gecertificeerd en ervaren in het installeren van zonne-energiesystemen. U kunt erop vertrouwen dat uw investering in duurzame energie in goede handen is.

Wij geloven in het opbouwen van langdurige relaties met onze klanten en bieden daarom uitgebreide ondersteuning en onderhoud voor uw zonnepaneelsysteem. Van de eerste consultatie tot ver na de installatie staan wij voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal blijft presteren. Profiteer van onze expertise en zet vandaag nog de stap naar een duurzamere toekomst met NDW Green Power.

 
 

 NDW Green Power heeft jarenlange ervaring in de duurzame energiebranche en beschikt over een team van gecertificeerde en ervaren technici. Dit betekent dat u kunt vertrouwen op hun deskundigheid bij het kiezen, installeren en onderhouden van uw zonnepaneelsysteem.

Zonnepanelen

Een eerste factor waarmee je rekening moet houden, is het energieverbruik van je huishouden. Analyseer je elektriciteitsrekening om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel energie je maandelijks verbruikt. Dit vormt de basis voor het inschatten van de benodigde capaciteit van je zonnepanelensysteem. 

Hou rekening met toekomstig verbruik. Overweeg je een warmtepomp? Tel dan gemiddeld 2.500 kWh per jaar bij. Bij de aankoop van een elektrische wagen komt er dan weer 3.000 kWh per jaar bij.  

Daarnaast is de geografische locatie van je woning van groot belang. Het aantal zonuren in jouw regio beïnvloedt rechtstreeks de opbrengst van je zonnepanelen. Zonnige gebieden zullen over het algemeen een hogere opbrengst per paneel hebben dan plaatsen met minder zonneschijn.  

Ook de hellingsgraad van je dak en de oriëntatie van de zonnepanelen spelen een rol. In het beste geval zijn de panelen gericht op het zuiden en onder een hoek die overeenkomt met de breedtegraad van jouw locatie. Een optimale positionering zorgt voor een maximale blootstelling aan zonlicht en dus een hogere energieopbrengst. Verder moet je rekening houden met eventuele schaduwval. Zelfs een kleine hoeveelheid schaduw kan de efficiëntie van je zonnepanelen verminderen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de mogelijke oorzaken van de schaduw, zoals bomen of gebouwen. 

Tot slot speelt de efficiëntie van de zonnepanelen zelf ook een niet te onderschatten rol. Moderne panelen hebben over het algemeen een hoog rendement, maar het is belangrijk om dit mee te nemen in je berekeningen.  

Door al deze factoren zorgvuldig af te wegen, kun je het optimale aantal zonnepanelen berekenen en weet je perfect hoeveel zonnepanelen perfect bij jouw situatie passen en hoeveel zonnepanelen je dient te leggen. 

HOEVEEL ZONNEPANELEN LEGGEN?

Om de hoeveelheid zonnepanelen te berekenen en te weten hoeveel zonnepanelen per m2 bij je situatie passen, moet je het beschikbare dakoppervlakte berekenen. Zo krijg je ook een antwoord op de vraag: ‘Hoeveel zonnepanelen mag ik maximaal leggen?’ 

De gemiddelde grootte van een zonnepaneel bedraagt 1,5 m². Voor 10 zonnepanelen wil dit zeggen dat je een oppervlakte van 15 m² nodig hebt. Wanneer blijkt dat je meer zonnepanelen nodig zal hebben dan je beschikbare dakoppervlakte hebt, is het nog steeds de moeite waard om te investeren in zonne-energie. Want je installatie zal vanaf dag 1 van ingebruikname beginnen opbrengen en je energiefactuur verlagen.  

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor particulieren

Bij NDW Green Power begrijpen we dat elke huiseigenaar unieke behoeften en budgetten heeft. Daarom bieden we een verscheidenheid aan zonnepaneelsystemen aan, ontworpen om aan uw specifieke eisen te voldoen. Onze experts zullen u begeleiden bij het kiezen van het juiste systeem en zorgen voor een vlotte installatie, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met het besparen op uw energiekosten en het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor professionals

Voor bedrijven en organisaties die hun energie-efficiëntie willen verhogen en hun impact op het milieu willen verminderen, bieden wij op maat gemaakte zonnepaneeloplossingen. Ons team van deskundigen zal u helpen bij het analyseren van uw energiebehoeften en het ontwerpen van een systeem dat perfect aansluit bij uw bedrijfsdoelstellingen. Met NDW Green Power kunt u rekenen op een naadloze integratie van zonne-energie in uw bedrijf.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

EEN SCHATTING

Heb je je oog laten vallen op een bepaald type van zonnepanelen? Ga op onderzoek en zoek uit hoeveel Wattpiek (Wp) deze zonnepanelen leveren. Zonnepanelen produceren niet overal evenveel killowattuur (kWh). We refereren naar de aspecten hierboven om rekening mee te houden.  

We houden ook rekening met de zogenaamde omrekenfactor. Een zonnepaneel van 400 Wattpiek (Wp), zou op papier 400 kWh per jaar moeten leveren in ideale omstandigheden, dus zuidelijk gericht en zonder schaduw. Maar wanneer dit niet het geval is, zal het paneel minder kWh opbrengen.  

DE OMREKENFACTOR

De omrekenfactor kan je als volgt vinden:  

 • In een zuiders land in de ideale omstandigheden, op een dak met perfecte hellingsgraad, is de geschatte opbrengst van je zonnepanelen bv. 400Wp x 1 = 400kWh. 
 • In Vlaanderen, op een dak met zuidelijke plaatsing zonder schaduw is deze opbrengst voor hetzelfde paneel bv. 400Wp x 0,9 = 360 kWh. 
 • In Vlaanderen zal dit paneel, wanneer geplaatst in een oost-west opstelling en dus in lichte schaduw, gemiddeld bv. 400 Wp x 0,85 = 340 kWh opbrengen.  

Een oost-west opstelling geeft dan misschien iets minder opbrengst per paneel, maar het grote voordeel hiervan is dat je zonnepaneleninstallatie ‘s ochtends eerder en ‘s avonds langer energie zal genereren. Hierdoor kun je gedurende een langere periode van de dag profiteren van zonne-energie. 

DE BEREKENING

Met alle informatie die je ondertussen verzameld hebt, kunnen we aan de slag!  

De berekening gaat als volgt: 

(verwachte jaarlijkse energieverbruik / omrekenfactor) / Wp per zonnepaneel = aantal benodigde zonnepanelen 

We geven enkele voorbeelden mee om de berekening duidelijk weer te geven: 

Voorbeeld 1: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3.500 kWh 

 • De hellingsgraad op je dak is ideaal en is zuidelijk gericht, je omrekenfactor is 0,90 
 • Je gemiddeld jaarverbruik is 3.500 kWh, je nieuwe elektrische wagen is besteld (+ 3.000 kWh). We houden dus rekening met een verbruik van 6.500 kWh/jaar. 
 • Je gekozen zonnepanelen hebben een Wp van 380. 

(6.500/0,90) / 380 = 19 zonnepanelen 

X 1,5 m² = 28,5 m² benodigde dakoppervlakte  

 

Voorbeeld 2: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5.000 kWh 

 • Je dak is niet ideaal gericht, naar het oosten. Ook de hellingsgraad is niet ideaal. De omrekenfactor is 0,85 
 • Je gemiddeld piekvermogen van je groot gezin is jaarlijks 5.000 kWh/jaar. Je voorziet geen stijgingen in de nabije toekomst 
 • De zonnepanelen die je wil plaatsen hebben een Wp van 265. 

(5.000/0,85) / 265 = 23 zonnepanelen 

 X 1,5 m² = 34  m² benodigde dakoppervlakte 

 

Voorbeeld 3: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kWh 

 • Je hebt genoeg ruimte op het dak van je bedrijf, toch is het niet ideaal gericht en bedraagt de omrekenfactor 0,85 
 • Je werknemers en productiemachines verbruiken jaarlijks 10.000 kWh per jaar 
 • Je wil het beste van het beste en kiest voor zonnepanelen die 450 Wp verbruiken 

(10.000/0,85) / 450 = 27 zonnepanelen 

 X 1,5 m² = 40  m² benodigde dakoppervlakte 

Contacteer onze experts

Vraag gratis jouw offerte aan

Bent u geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen, energieopslagsystemen of laadpalen? Vraag dan nu een gratis offerte aan bij NDW green power.

Onze ervaren techniekers staan klaar om u te voorzien van een op maat gemaakte offerte die voldoet aan al uw behoeften. Vul simpelweg ons online formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Laat ons u helpen om de overstap te maken naar duurzame energie.

22x DASolar te Herent!
growatt_villa

NDW Green Power staat voor je klaar

Vraag je je af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in jouw situatie? Onze adviseurs staan voor je klaar met een antwoord op al je vragen! Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel je er kan plaatsen en wat de verwachte opbrengst zal zijn. 

Waar begint ons verhaal?

Alles begint met een goed gesprek

Wij werken trots samen met onderstaande

Samenwerking met deze topmerken

NDW Green Power werkt samen met topmerken zoals Kstar, Huawei en Enphase om ervoor te zorgen dat onze klanten de beste kwaliteit en meest betrouwbare duurzame energie-oplossingen krijgen. Door onze samenwerking met deze merken kunnen wij een uitgebreid assortiment aanbieden en onze klanten helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor hun specifieke behoeften.