Skip to content Skip to footer

Onderhoud zonnepanelen: wat is er nodig?

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig? Jouw groene dak vereist doorgaans weinig onderhoud, maar om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren zijn er toch enkele aandachtspunten. Daarom gaan we in dit artikel uitgebreider in op het onderhoud van zonnepanelen. We geven je praktische tips en nuttige informatie om ervoor te zorgen dat jouw zonne-energiesysteem jarenlang efficiënt blijft werken. 

Knipsel

Performance, Quality and Reliability

Zonnepanelen voor iedereen

Zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen onderhouden is essentieel om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat je investering optimaal rendeert. Regelmatige service en onderhoud van je zonnepanelen zorgt ervoor dat ze economisch voordelig blijven en kan je een extra rendement van 3% opleveren. Maar wat houdt het onderhoud van zonnepanelen eigenlijk in? Een technisch onderhoud is niet nodig omdat de installatie gewoon zijn ding doet. De panelen vrijhouden van vuiligheid en controleren op eventuele problemen zijn de twee voornaamste aspecten van onderhoud. 

Zonnepanelen

Bij NDW Green Power zijn we trots op het leveren van de beste kwaliteit zonnepanelen en installatiediensten. We werken alleen met toonaangevende merken en onze technici zijn gecertificeerd en ervaren in het installeren van zonne-energiesystemen. U kunt erop vertrouwen dat uw investering in duurzame energie in goede handen is.

Wij geloven in het opbouwen van langdurige relaties met onze klanten en bieden daarom uitgebreide ondersteuning en onderhoud voor uw zonnepaneelsysteem. Van de eerste consultatie tot ver na de installatie staan wij voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal blijft presteren. Profiteer van onze expertise en zet vandaag nog de stap naar een duurzamere toekomst met NDW Green Power.

 
 

 NDW Green Power heeft jarenlange ervaring in de duurzame energiebranche en beschikt over een team van gecertificeerde en ervaren technici. Dit betekent dat u kunt vertrouwen op hun deskundigheid bij het kiezen, installeren en onderhouden van uw zonnepaneelsysteem.

Zonnepanelen

ZONNEPANELEN SCHOONMAKEN

Zonnepanelen zijn dankzij hun vuilafstotende coating doorgaans zelfreinigend. Hoewel de regen het meeste vuil vanzelf wegspoelt, zal het oppervlak van de panelen in de loop van de tijd bedekt raken met stof, vuil en andere verontreinigingen waardoor de efficiëntie van de energieopwekking afneemt. Zand op zonnepanelen kan namelijk het zonlicht blokkeren waardoor de opbrengst daalt. Afhankelijk van je locatie en de weersomstandigen moet je jouw panelen gemiddeld eenmaal per jaar tot eenmaal om de vijf jaar schoonmaken.  

Is je dak makkelijk bereikbaar en ben je een handige harry? Dan kan je overwegen om je zonnepanelen zelf te reinigen. Waarop moet je letten? 

 • Zet de elektriciteit uit: Schakel je zonnepaneleninstallatie volledig uit voor je aan de slag gaat. 
 • Gebruik osmosewater: Dit minimaliseert het risico op strepen en vlekken. 
 • Gebruik een zachte borstel: Vermijd schurende materialen om krassen op het oppervlak te voorkomen. 
 • Reinig op een bewolkte dag: Vermijd het reinigen van zonnepanelen in direct zonlicht, omdat waterdruppels snel kunnen opdrogen en vlekken kunnen achterlaten. 
 • Wees voorzichtig: Kom niet aan de bekabeling en ga niet staan of zitten op je zonnepanelen. 
 • Gebruik nooit een hogedrukreiniger: Dit kan je zonnepanelen beschadigen! 

Zelf op je dak klimmen houdt uiteraard heel wat risico’s in. De onderhoudskosten om zonnepanelen te laten reinigen door een professionele firma is stukken voordeliger dan de gevolgen van een val of schade aan de installatie! 

ZONNEPANELEN LATEN CONTROLEREN

Hoewel zonnepanelen over het algemeen dus weinig onderhoud vereisen, is regelmatige controle cruciaal om eventuele problemen tijdig te identificeren. Een visuele inspectie van zonnepanelen voorkomt onverwachte kosten op lange termijn. Een specialist inspecteert volgende punten: 

 • Beschadigingen aan het oppervlak: Eventuele krassen, barsten of andere beschadigingen worden in kaart gebracht. Deze kunnen de prestaties negatief beïnvloeden en moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. 
 • Controle van bedrading en connectoren: Een professional controleert of alle bedrading nog goed is aangesloten en dat er geen losse of beschadigde connectoren zijn. Slechte verbindingen kunnen de efficiëntie verminderen. 
 • Controle van omvormer: De omvormer is een cruciaal onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. Werkt hij nog correct en vertoont hij geen storingen? 

Deze extra service draagt bij aan de langdurige betrouwbaarheid van je zonnepanelen terwijl de kosten voor dit onderhoud relatief laag zijn. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor particulieren

Bij NDW Green Power begrijpen we dat elke huiseigenaar unieke behoeften en budgetten heeft. Daarom bieden we een verscheidenheid aan zonnepaneelsystemen aan, ontworpen om aan uw specifieke eisen te voldoen. Onze experts zullen u begeleiden bij het kiezen van het juiste systeem en zorgen voor een vlotte installatie, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met het besparen op uw energiekosten en het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor professionals

Voor bedrijven en organisaties die hun energie-efficiëntie willen verhogen en hun impact op het milieu willen verminderen, bieden wij op maat gemaakte zonnepaneeloplossingen. Ons team van deskundigen zal u helpen bij het analyseren van uw energiebehoeften en het ontwerpen van een systeem dat perfect aansluit bij uw bedrijfsdoelstellingen. Met NDW Green Power kunt u rekenen op een naadloze integratie van zonne-energie in uw bedrijf.

Zonnepanelen vervangen

Hoewel zonnepanelen doorgaans een lange levensduur hebben, komt er een moment waarop vervanging nodig kan zijn. Technologische vooruitgang en verbeteringen in efficiëntie kunnen een goede reden zijn om oudere panelen te vervangen. Daarnaast kunnen beschadigingen die niet kunnen worden gerepareerd, zoals ernstige krassen of barsten, ook een reden zijn voor vervanging. 

Wanneer moet je jouw zonnepanelen vervangen? 

 • Aanzienlijke vermindering van prestaties: Als je merkt dat de energieopbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk is gedaald, zelfs na reiniging en onderhoud, kan dit een teken zijn dat de panelen het einde van hun levensduur bereiken. 
 • Oude technologie: Als jouw zonnepanelen verouderde technologie gebruiken en er aanzienlijke verbeteringen zijn in efficiëntie op de markt, kan vervanging zinvol zijn om het rendement te maximaliseren. 
 • Onherstelbare schade: Is er bij een zonnepaneel het glas kapot? Ernstige schade die niet kan worden gerepareerd vereist de investering in nieuwe panelen. 

Voordat je echter overgaat tot vervanging is het raadzaam een professionele beoordeling te laten uitvoeren om de meest kosteneffectieve beslissing te nemen. 

Onderhoudscontract zonnepanelen

Voor wie zich liever geen zorgen maakt over het onderhoud van zonnepanelen, kan het afsluiten van een onderhoudscontract een uitstekende optie zijn. Een dergelijk contract biedt gemoedsrust door regelmatige inspecties, reinigingen en kleine reparaties door professionals te laten uitvoeren. 

Wat mag je verwachten van een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen? 

 • Regelmatige inspecties: Een professioneel team voert regelmatige inspecties uit om potentiële problemen tijdig te identificeren en te verhelpen. Dit helpt om de efficiëntie van je zonnepanelen op peil te houden. 
 • Professionele reiniging: Onderhoudscontracten omvatten vaak regelmatige reiniging van zonnepanelen door ervaren professionals. Dit zorgt ervoor dat de panelen vrij blijven van vuil en optimaal zonlicht kunnen absorberen. 
 • Snelle reparaties: Als er tijdens inspecties kleine problemen worden ontdekt, kunnen deze direct worden aangepakt. Dit voorkomt dat kleine kwesties zich ontwikkelen tot grotere en kostbaardere problemen. 
 • Optimalisatie van prestaties: Door regelmatige monitoring en aanpassingen kunnen onderhoudscontracten ervoor zorgen dat jouw zonnepanelen constant op hun hoogste niveau presteren. 
 • Verlengde levensduur: Door professioneel onderhoud wordt de levensduur van je zonnepanelen verlengd, waardoor je een maximale return on investment behaalt. 

Bij het kiezen van een onderhoudscontract is het belangrijk om de voorwaarden en dekking goed te begrijpen. Zorg ervoor dat het contract alle noodzakelijke aspecten van het onderhoud dekt en bekijk of het aangepast kan worden aan jouw specifieke behoeften. 

Contacteer onze experts

Vraag gratis jouw offerte aan

Bent u geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen, energieopslagsystemen of laadpalen? Vraag dan nu een gratis offerte aan bij NDW green power.

Onze ervaren techniekers staan klaar om u te voorzien van een op maat gemaakte offerte die voldoet aan al uw behoeften. Vul simpelweg ons online formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Laat ons u helpen om de overstap te maken naar duurzame energie.

22x DASolar te Herent!
growatt_villa

Onderhoud en service bij NDW Green Power

Bij NDW Green Power hechten we waarde aan het opbouwen van langdurige relaties met onze klanten. Daarom bieden wij een uitgebreide service en onderhoud voor je zonnepanelensysteem. Vanaf het allereerste consult tot ver na de installatie zijn wij beschikbaar om te garanderen dat je installatie continu optimale prestaties levert. Maak gebruik van onze expertise en zet vandaag nog de stap naar een duurzamere toekomst met NDW Green Power. 

Waar begint ons verhaal?

Alles begint met een goed gesprek

Wij werken trots samen met onderstaande

Samenwerking met deze topmerken

NDW Green Power werkt samen met topmerken zoals Kstar, Huawei en Enphase om ervoor te zorgen dat onze klanten de beste kwaliteit en meest betrouwbare duurzame energie-oplossingen krijgen. Door onze samenwerking met deze merken kunnen wij een uitgebreid assortiment aanbieden en onze klanten helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor hun specifieke behoeften.