Skip to content Skip to footer

Opbrengst zonnepanelen: wat mag je verwachten?

Zonne-energie: de laatste jaren is er heel wat inkt over gevloeid. Deze innovatieve vorm van energie heeft zich intussen stevig in de markt gezet als een duurzame en betrouwbare stroombron. Of met andere woorden: zonnepanelen zijn het kloppende hart van de hernieuwbare energiesector. Maar wat is nu eigenlijk de concrete opbrengst van zonnepanelen en hoe meten we het rendement? 

In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die de opbrengst beïnvloeden, de meeteenheden van rendement, en waarom investeren in zonne-energie niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Ontdek de zonnige kant van duurzame energie en de financiële voordelen die het met zich meebrengt!  

Knipsel

Performance, Quality and Reliability

Zonnepanelen voor iedereen

Wat is het rendement?

We gaan onmiddellijk aan de slag met een erg belangrijk onderdeel, namelijk het rendement van zonnepanelen. Belangrijk om weten is dat rendement en opbrengst niet hetzelfde zijn. Het zonnepanelen rendement geeft de efficiëntie weer waarmee zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit.  

Dit wordt uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoe goed de panelen zijn in het benutten van zonnestraling. Met andere woorden, een hoog rendement van zonnepanelen betekent dat een zonnepaneel meer elektriciteit produceert voor een gegeven hoeveelheid zonlicht.   

Het rendement of efficiëntie van zonnepanelen ligt tussen 15% en 22%. Dat wil zeggen dat van al het zonlicht tussen 15% en 22% in zonne-energie wordt omgezet. Als de zon met een vermogen van 2000 Wp straalt, wordt er tussen 300 en 440 Wp omgezet in elektriciteit. 

Kortom: opbrengst draait om totale productie, terwijl rendement focust op de efficiëntie van het omzettingsproces. Een zonnepaneel met een hoog rendement zal meer elektriciteit opwekken dan een paneel met een lager rendement, zelfs met dezelfde hoeveelheid zonlicht.  

Een begrip van het verschil tussen opbrengst en rendement is van groot belang bij het beoordelen en inschatten van de prestaties van zonnepanelen.  

Zonnepanelen

Bij NDW Green Power zijn we trots op het leveren van de beste kwaliteit zonnepanelen en installatiediensten. We werken alleen met toonaangevende merken en onze technici zijn gecertificeerd en ervaren in het installeren van zonne-energiesystemen. U kunt erop vertrouwen dat uw investering in duurzame energie in goede handen is.

Wij geloven in het opbouwen van langdurige relaties met onze klanten en bieden daarom uitgebreide ondersteuning en onderhoud voor uw zonnepaneelsysteem. Van de eerste consultatie tot ver na de installatie staan wij voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal blijft presteren. Profiteer van onze expertise en zet vandaag nog de stap naar een duurzamere toekomst met NDW Green Power.

 
 

 NDW Green Power heeft jarenlange ervaring in de duurzame energiebranche en beschikt over een team van gecertificeerde en ervaren technici. Dit betekent dat u kunt vertrouwen op hun deskundigheid bij het kiezen, installeren en onderhouden van uw zonnepaneelsysteem.

Zonnepanelen

Hoeveel brengen zonnepanelen op?

De zonnepanelen opbrengst geeft de totale hoeveelheid elektriciteit aan die ze gedurende een bepaalde periode produceren, gemeten in kilowattuur (kWh). Het vertelt ons hoeveel energie de zonnepanelen genereren, ongeacht de omstandigheden.  

Daalt je zonnepaneel opbrengst aanzienlijk of valt de opbrengst tegen? Dan check je best je installatie op vuiligheid, stof, bladeren en vogeluitwerpselen. Let wel, in de donkere wintermaanden is het vanzelfsprekend dat de opbrengsten iets dalen, aangezien de zonuren ook sterk teruglopen in vergelijking met de rest van het jaar. 

OPBRENGST ZONNEPANELEN PER DAG

Laten we de zonnepanelen opbrengst per dag berekenen. De uitkomst van deze rekensom zal echter wel afhankelijk zijn van het weer, de periode van het jaar en de stand van de zon.  

Om het vermogen van zonnepanelen te berekenen per dag delen we de jaaropbrengst door 365 dagen. Voor een installatie van 4200 kWp is de dagopbrengst dus 4200/365 = 11,51 kWh.  

In de volgende situatie bekijken we de wintermaanden en schatten we de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag in. Hiervoor nemen we december en januari als voorbeeld. In deze donkere maanden bedraagt het vermogen van zonnepanelen gemiddeld 100 kWh per dag, dit wil dus zeggen dat je ook in de winter kan rekenen op energie van je zonnepanelen.  

OPBRENGST ZONNEPANELEN PER MAAND

Laten we dan nu eens kijken naar de opbrengst per maand van je zonnepanelen. Gemiddeld kan je rekenen op 262 kWh per maand, maar ook hier hangt de uitkomst fel af van de weersomstandigheden, het soort installatie en hoeveel panelen je op jouw dak hebt liggen. 

In de lente brengen je panelen 400 kWh per maand op, wat opmerkelijk hoger is dan andere maanden van het jaar.  

OPBRENGST ZONNEPANELEN PER JAAR

Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, vermenigvuldigen we het vermogen (in Wattpiek) met een rekenfactor van 0,88. De gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen op jaarbasis is dus 270×0,88=238 kWh. 

Ook hier dienen we rekening te houden met verschillende factoren. Naast weersomstandigheden en de periode van het jaar kijken we ook naar zowel de locatie van de woning als de oriëntatie van de panelen. 

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen, oftewel de periode waarin je je investering terugverdient door besparingen op je energierekening, is een belangrijk aspect bij het overwegen van duurzame energie. Deze tijdsduur varieert meestal tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van verschillende situaties zoals de aanschafkosten, efficiëntie, lokale energieprijzen en eventuele financiële voordelen. 

Zodra de panelen geïnstalleerd zijn, beginnen ze onmiddellijk elektriciteit te produceren waardoor je afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet daalt. De besparingen op je energierekening worden gebruikt om de kosten van de zonnepanelen terug te verdienen. Nadat de terugverdientijd voltooid is en je je installatie hebt gerecupereerd kan je alle verdere besparingen als pure winst bekijken. 

Dankzij dalende kosten en technologische verbeteringen is de terugverdientijd de laatste jaren flink afgenomen. Dit maakt zonne-energie niet alleen milieuvriendelijk, maar ook economisch aantrekkelijk. Het evalueren van de terugverdientijd is dan ook van essentieel belang voor degenen die willen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. 

Hoe kan je jouw terugverdientijd van zonnepanelen nu berekenen? We nemen bij onderstaand voorbeeld de gemiddelde situatie voor een gezien met 4 personen: de familie Peeters.  

De familie Peeters investeerde in een installatie van 4100 kWp ofwel 10 panelen. De totale kostprijs bedroeg € 6.329. Het gezin bespaart jaarlijks ongeveer € 580 op hun energiefactuur. Daarbij komt een injectievergoeding van ongeveer € 645 voor hun overtollige energie. De terugverdientijd van hun zonnepanelen is hierdoor 5 jaar. Het gezin Peeters kan de terugverdientijd nog verder verlagen door hun eigen energieverbruik te verhogen, door bijvoorbeeld meer elektriciteit te gebruiken overdag en tijdens zonnige periodes. 

HOEVEEL BESPAAR JE MET ZONNEPANELEN?

Het gezin in ons rekenvoorbeeld hierboven bespaart € 1.225 per jaar. Met een geschatte levensduur van circa 25 jaar voor een zonnepaneleninstallatie en het bekijken van de opbrengst van de zonnepanelen in ons rekenvoorbeeld, komt de totale besparing uit op € 33.650 voor de familie Peeters. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor particulieren

Bij NDW Green Power begrijpen we dat elke huiseigenaar unieke behoeften en budgetten heeft. Daarom bieden we een verscheidenheid aan zonnepaneelsystemen aan, ontworpen om aan uw specifieke eisen te voldoen. Onze experts zullen u begeleiden bij het kiezen van het juiste systeem en zorgen voor een vlotte installatie, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met het besparen op uw energiekosten en het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor professionals

Voor bedrijven en organisaties die hun energie-efficiëntie willen verhogen en hun impact op het milieu willen verminderen, bieden wij op maat gemaakte zonnepaneeloplossingen. Ons team van deskundigen zal u helpen bij het analyseren van uw energiebehoeften en het ontwerpen van een systeem dat perfect aansluit bij uw bedrijfsdoelstellingen. Met NDW Green Power kunt u rekenen op een naadloze integratie van zonne-energie in uw bedrijf.

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

Met de afschaffing van de terugdraaiende teller en de premies vraag je je wellicht af: zijn zonnepanelen nog interessant? Hier kunnen we volmondig ‘Ja!’ op antwoorden!  

Als we kijken naar de opbrengst van zonnepanelen vandaag, blijft de investering een slimme zet. Waarom zonnepanelen plaatsen? Wel, dankzij de nieuwe technologie is de kwaliteit van de huidige zonnepanelen benoemenswaardig gestegen, waardoor 1 paneel nu meer zonne-energie efficiënt kan opvangen in vergelijking met hetzelfde paneel 10 jaar geleden. Daarnaast zijn de kosten van een volledige installatie gedaald. Naast financieel voordeel bieden de huidige zonnepanelen meer onafhankelijkheid van traditionele energiebronnen, verminderen ze de ecologische impact, en dragen ze bij aan de waarde van je huis. Dankzij de technologische vooruitgang van de laatste jaren zijn zonnepanelen efficiënter en flexibeler, waardoor ze een aantrekkelijke keuze blijven voor wie duurzaamheid en kostenbesparing belangrijk vindt. 

Contacteer onze experts

Vraag gratis jouw offerte aan

Bent u geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen, energieopslagsystemen of laadpalen? Vraag dan nu een gratis offerte aan bij NDW green power.

Onze ervaren techniekers staan klaar om u te voorzien van een op maat gemaakte offerte die voldoet aan al uw behoeften. Vul simpelweg ons online formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Laat ons u helpen om de overstap te maken naar duurzame energie.

22x DASolar te Herent!
growatt_villa

Laat je adviseren door NDW Green Power

Ben je benieuwd naar de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw specifieke situatie? Onze experts vertellen je graag hoeveel je kan besparen op je energiekosten. Contacteer ons vrijblijvend en neem samen met ons de eerste stap naar duurzame energie! 

Waar begint ons verhaal?

Alles begint met een goed gesprek

Wij werken trots samen met onderstaande

Samenwerking met deze topmerken

NDW Green Power werkt samen met topmerken zoals Kstar, Huawei en Enphase om ervoor te zorgen dat onze klanten de beste kwaliteit en meest betrouwbare duurzame energie-oplossingen krijgen. Door onze samenwerking met deze merken kunnen wij een uitgebreid assortiment aanbieden en onze klanten helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor hun specifieke behoeften.