Skip to content Skip to footer

Zonnepanelen prijs: alles wat je moet weten

Wil je zonnepanelen kopen? Een slimme keuze! Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, kunnen zonnepanelen op lange termijn leiden tot flinke kostenbesparingen op je energierekening omdat ze gratis energie van de zon gebruiken. Maar wat kosten zonnepanelen eigenlijk? Als specialist in groene energie geven we je graag alle informatie over de prijzen van zonnepanelen. 

Knipsel

Performance, Quality and Reliability

Zonnepanelen voor iedereen

Gemiddelde prijs zonnepanelen

Alvorens we dieper induiken op de effectieve kostprijs van zonnepanelen voor jouw specifieke situatie, nemen we een kijkje naar de gemiddelde prijs van de voorbije jaren. De kostprijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, voornamelijk dankzij technologische vooruitgang, opschaling van de productie en verbeterde efficiëntie van de panelen. Hierdoor wordt zonne-energie steeds toegankelijker voor zowel particulieren als bedrijven, en is het meer dan ooit een aantrekkelijke optie om elektriciteit op te wekken op een duurzame manier. 

Om een duidelijk inzicht te krijgen in de zonnepanelen prijs, is het belangrijk om te weten hoe deze kostprijs wordt berekend. De kost van zonnepanelen wordt namelijk uitgedrukt in €/Wp (Wattpiek). Wattpiek is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken. 

Zonnepanelen

Bij NDW Green Power zijn we trots op het leveren van de beste kwaliteit zonnepanelen en installatiediensten. We werken alleen met toonaangevende merken en onze technici zijn gecertificeerd en ervaren in het installeren van zonne-energiesystemen. U kunt erop vertrouwen dat uw investering in duurzame energie in goede handen is.

Wij geloven in het opbouwen van langdurige relaties met onze klanten en bieden daarom uitgebreide ondersteuning en onderhoud voor uw zonnepaneelsysteem. Van de eerste consultatie tot ver na de installatie staan wij voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal blijft presteren. Profiteer van onze expertise en zet vandaag nog de stap naar een duurzamere toekomst met NDW Green Power.

 
 

 NDW Green Power heeft jarenlange ervaring in de duurzame energiebranche en beschikt over een team van gecertificeerde en ervaren technici. Dit betekent dat u kunt vertrouwen op hun deskundigheid bij het kiezen, installeren en onderhouden van uw zonnepaneelsysteem.

Zonnepanelen

PRIJS ZONNEPANELEN 2022

De prijs voor zonnepanelen in 2022 is een ietwat apart verhaal. Gedurende de 15 jaar voordien daalden de prijzen systematisch, maar de enorme inflatie en bijhorende prijsstijgingen voor grondstoffen en onderdelen maakten dat de kostprijs van zonnepanelen steeg. In de eerste maanden van 2022 bedroeg de gemiddelde prijs nog € 1,18/Wp. Reeds in augustus was de prijs al gestegen naar € 1,4/Wp, en tegen december nam deze nog verder toe tot maar liefst € 1,5/Wp. 

Maar er was ook goed nieuws in 2022: de btw op zonnepanelen werd verlaagd van 21 naar 6 procent, en dit hield de prijzen in toom. Ook de eenmalige premie van de Vlaamse overheid zorgde ervoor dat zonnepanelen nog steeds een interessante investering waren in 2022, en dat in een periode van hyperinflatie. 

PRIJS ZONNEPANELEN 2023

Opnieuw positieve ontwikkelingen wat de prijzen van zonnepanelen in 2023 betreft: het prijskaartje daalde namelijk naar een gemiddelde prijs van € 1,26/Wp. Ook in 2023 deelde de Vlaamse overheid voor de laatste keer een eenmalige premie uit met een maximumbedrag van € 750, wat de gemiddelde prijs van zonnepanelen bijzonder aantrekkelijk maakte. 

WAT KOSTEN ZONNEPANELEN NU?

Hoeveel kosten zonnepanelen vandaag? De prijzen die we eerder noemden zijn zoals je inmiddels weet gemiddelden per Wattpiek, maar daarmee kreeg je van ons nog geen eenduidig antwoord op de vraag wat de kosten zijn van zonnepanelen.  

Laten we uitgaan van een gemiddelde prijs per Wattpiek van € 1,26. Voor een doorsnee gezin van vier personen rekenen we 5.530Wp ofwel 16 zonnepanelen. Het kostenplaatje? € 6.967 inclusief plaatsing en omvormer. In ideale omstandigheden levert deze installatie jaarlijks 5.200 tot 6.000kWh op. Of beter gezegd: gemiddeld 5.600kWh ‘gratis’ stroom per jaar. De terugverdientijd is momenteel 6 tot 9 jaar: een mooie investering, toch? Je bespaart onmiddellijk na de ingebruikname op je maandelijkse energiefactuur, en na de terugverdientijd wordt het helemaal interessant. En de stroom die je installatie teveel opwekt? Daar krijg je nog eens een bedrag bovenop dankzij je injectietarief! 

Hoeveel kost een zonnepaneel?

De prijs van een zonnepaneel is grotendeels afhankelijk van het merk en hoeveel Wattpiek de paneel produceert. Het is dus niet eenvoudig om hier een antwoord op te formuleren. En over het algemeen geldt ook: hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het wordt. 

Maar we kennen intussen de gemiddelde prijs per Wattpiek. En de gemiddelde zonnepaneel? Die produceert ongeveer 300Wp. 

ZONNEPANEEL: PRIJS PER STUK

Hoeveel kost nu 1 zonnepaneel? We gaan nog eens even aan het rekenen: aan € 1,26/Wp en een gemiddeld vermogen van 300Wp, kunnen we dus concluderen dat de prijs van zonnepanelen per stuk gemiddeld € 378 bedraagt.  

GOEDKOOPSTE ZONNEPANEEL

De goedkoopste zonnepanelen vinden we onderandere bij de merken Jinko en Longi. Met een lagere gemiddelde prijs van € 1,13/Wp, komt de kostprijs van dit zonnepaneel neer op ongeveer € 339 per stuk. 

Bij NDW Green Power bieden we naast Jinko en Longi ook andere merken aan zodat we steeds tegemoet kunnen komen aan jouw wensen, behoeften én budget.  

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor particulieren

Bij NDW Green Power begrijpen we dat elke huiseigenaar unieke behoeften en budgetten heeft. Daarom bieden we een verscheidenheid aan zonnepaneelsystemen aan, ontworpen om aan uw specifieke eisen te voldoen. Onze experts zullen u begeleiden bij het kiezen van het juiste systeem en zorgen voor een vlotte installatie, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met het besparen op uw energiekosten en het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voor professionals

Voor bedrijven en organisaties die hun energie-efficiëntie willen verhogen en hun impact op het milieu willen verminderen, bieden wij op maat gemaakte zonnepaneeloplossingen. Ons team van deskundigen zal u helpen bij het analyseren van uw energiebehoeften en het ontwerpen van een systeem dat perfect aansluit bij uw bedrijfsdoelstellingen. Met NDW Green Power kunt u rekenen op een naadloze integratie van zonne-energie in uw bedrijf.

Zonnepanelen: prijs per m2

Nu we de zonnepanelen prijs per stuk kennen, kunnen we de prijs per m2 berekenen. Het standaardformaat van een zonnepaneel is ongeveer 165 op 100 centimeter, ofwel 1,65m2. Aan een gemiddelde prijs van € 378 per paneel, bedraagt de prijs van een zonnepaneel per vierkante meter dus ongeveer € 229. 

De kostprijs van zonnepanelen wordt doorgaans niet vaak uitgedrukt in prijs per m2, maar wel in prijs per aantal.  

WAT KOSTEN 8 ZONNEPANELEN?

Voor een gemiddeld tot groot gezin zijn 8 zonnepanelen niet voldoende om te voorzien in de nodige energiebehoefte. Maar met een beperkt budget is het alleszinds wél een goede stap richting een zuiniger leven! Wat is de kost van 8 zonnepanelen? Wel, wanneer we onze bovenstaande rekensom doortrekken komen we uit op ongeveer € 3.000 exclusief omvormer en installatie. Het kostenplaatje om de panelen te installeren is afhankelijk van de complexiteit van de werken. 

Wanneer kies je voor 8 zonnepanelen? 

 • Als je een klein huishouden hebt 
 • Als je weinig elektriciteit verbruikt 
 • Als je een klein budget hebt 
 • Als je een klein dakoppervlak hebt 

WAT KOSTEN 10 ZONNEPANELEN?

De prijs van 10 zonnepanelen zal ongeveer € 3.780 bedragen wanneer je kiest voor een paneel met een vermogen van 300Wp, met een gemiddelde prijs van € 1,26/Wp. De prijs van 10 zonnepanelen met omvormer en inclusief installatie zal uiteraard hoger liggen, waardoor de uiteindelijke prijs afhankelijk is van het merk en type omvormer en de omvang van de werken. 

Wanneer kies je voor 10 zonnepanelen? 

 • Als je een klein tot gemiddeld energieverbruik hebt 
 • Als je budget het niet toelaat om je dak vol te leggen 
 • Als je dak niet groot genoeg is voor meer panelen, maar je wel maximale groene stroom wil opwekken 

WAT IS IS PRIJS VAN 12 ZONNEPANELEN?

Je begrijpt intussen onze manier van berekenen: de prijs van 12 zonnepanelen zal gemiddeld € 4.536 zijn. 12 zonnepanelen zijn doorgaans voldoende voor een huishouden van 3 à 4 personen met een gemiddeld energieverbruik. Hou hierbij wel rekening met ongeveer 20m2 vrije dakruimte om de panelen te kunnen plaatsen.  

Wanneer kies je voor 12 zonnepanelen? 

 • Als je een gemiddeld energieverbruik hebt 
 • Als de ruimte op je dak het niet toelaat om meer panelen te leggen 
 • Als je alvast wilt starten met het opwekken van groene energie en je later nog panelen wilt bijplaatsen 

WAT IS DE PRIJS VAN 14 ZONNEPANELEN?

14 zonnepanelen kopen doe je dus aan de prijs van ongeveer € 5.300. Heb je minstens 23m2 vrije dakruimte en voldoet je dak verder aan de technische vereisten voor een flink aantal zonnepanelen? Laat je budget het toe? Overweeg dan zeker de aankoop van 14 of meer zonnepanelen. Je wekt meer gratis stroom op, je verdient er meer aan dankzij je injectietarief of energiedelen, en je verdient je investering sneller terug. Bovendien rijden we in de niet-zo-verre toekomst allemaal elektrisch waardoor de extra stroom goed van pas zal komen. 

Wanneer kies je voor 14 zonnepanelen? 

 • Als je een gemiddeld tot hoog energieverbruik hebt 
 • Als je wilt anticiperen op de toekomst 
 • Als je dak voldoet aan de voorwaarden om 14 panelen te leggen 
Contacteer onze experts

Vraag gratis jouw offerte aan

Bent u geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen, energieopslagsystemen of laadpalen? Vraag dan nu een gratis offerte aan bij NDW green power.

Onze ervaren techniekers staan klaar om u te voorzien van een op maat gemaakte offerte die voldoet aan al uw behoeften. Vul simpelweg ons online formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Laat ons u helpen om de overstap te maken naar duurzame energie.

22x DASolar te Herent!
growatt_villa

Jouw zonnepanelen prijs berekenen

Je bent ondertussen helemaal mee met de zonnepanelen prijs en wellicht kon je jezelf al een idee vormen van hoeveel zonnepanelen je zal kopen, en wat de kost ongeveer zal zijn. Maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: bovenstaande prijzen van zonnepanelen gelden enkel voor de paneel zelf en zijn gemiddelden. Het totale kostenplaatje van jouw zonnepaneleninstallatie zal afhankelijk zijn van: 

 • De zonnepanelen prijs op de huidige markt (prijs per Wattpiek) 
 • Het vermogen van de gekozen zonnepanelen 
 • Het merk van zonnepanelen 
 • Het type en merk van omvormer 
 • De omvang van de werken 
 • De bereikbaarheid van het dak 
 • De nodige aanpassingen aan de elektriciteitsvoorzieningen 

PRIJS OMVORMER ZONNEPANELEN

Om de totale prijs van zonnepanelen te kunnen berekenen, speelt de omvormer vanzelfsprekend ook een belangrijke rol. De meest voorkomende prijs van een omvormer ligt rond € 1.000, maar kan sterk variëren naargelang: 

 • Het vereiste vermogen 
 • Het type omvormer 
 • Het merk 

Bij NDW Green Power adviseren we je graag welke omvormer het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.  

ZONNEPANELEN PLAATSEN: DE PRIJS

De kostprijs om zonnepanelen te plaatsen is afhankelijk van meerdere factoren. Is het dak vlot bereikbaar? Is er een specifieke hoogtewerker nodig? Hoeveel panelen worden er geplaatst? Welke aanpassingen zijn er nodig aan het bestaande elektriciteitsnet? We komen daarom graag bij jou thuis om de huidige situatie te bekijken en met jou te bespreken. 

ZONNEPANEEL OFFERTES

Sta je op het punt om een offerte voor zonnepanelen aan te vragen? Dan hebben we nog wat interessante informatie voor jou om meer inzicht te krijgen in je prijsvoorstel. De prijsopbouw van je offerte bestaat namelijk grofweg uit 3 delen: de zonnepanelen zelf, de omvormer en de arbeidskosten. Ruw geschat bestaat je offerte dus uit:  

 • 55% zonnepanelen 
 • 30% arbeidskosten 
 • 15% omvormer 

Iedereen gaat vanzelfsprekend op zoek naar goedkope zonnepanelen, maar de realiteit is dat de prijzen onderling niet erg hard concurreren met elkaar. Bij NDW Green Power begrijpen we dat de kostprijs van zonnepanelen niet eenduidig is en dus afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie, energiebehoefte en beschikbaar budget.  

Het aantal zonnepanelen berekenen we op basis van jouw energieverbruik. NDW Green Power staat voor jou klaar met een antwoord op de meest ingewikkelde vragen. Hoeveel kosten zonnepanelen voor 6.000kWh? Wat is de prijs van zonnepanelen voor 5.000 kWh? Rijd je reeds met een elektrische wagen? Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Wij adviseren en begeleiden je bij elke stap in je overwegingsproces. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen over de investering in zonne-energie en de voordelen ervan optimaal benutten. 

HOEVEEL BTW OP ZONNEPANELEN?

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slecht 6% btw. Tussen 1 april 2022 en 31 december 2023 was er een tijdelijke verlaging van de btw op zonnepanelen voor huizen jonger dan 10 jaar, maar deze maatregel verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Ondanks het wegvallen van subsidies en tijdelijke maatregelen blijft de prijs van zonnepanelen dalen, terwijl de energieprijzen hoog blijven. Dit maakt een investering in een zonnepaneleninstallatie nog steeds minstens even aantrekkelijk als de voorbije jaren. 

Jaarlijkse kosten zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om ze regelmatig te controleren op stof en vuil. Ligt er bijvoorbeeld veel stof op en uitwerpselen van vogels? Dan is het verstandig om ze professioneel te laten reinigen. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van je locatie en de omgevingsfactoren: soms is een jaarlijkse reiniging nodig, terwijl in andere gevallen eens per 5 jaar voldoende kan zijn. Een goed onderhoud draagt niet alleen bij aan een langere levensduur van je zonnepanelen, maar zorgt ook voor een optimaler rendement! 

Een professionele reiniging van je zonnepanelen kost gemiddeld tussen € 5 en € 10 per paneel. Wil je jouw zonnepanelen onderwerpen aan een vakkundige inspectie? Ook dit is eerder een lage kostprijs, namelijk tussen € 80 en € 100 per dak. 

We kunnen dus met gemak concluderen dat zonnepanelen een uitstekende investering zijn vanwege de snelle terugverdientijd en de lage jaarlijkse kosten voor onderhoud. Kortom, een verstandige keuze voor iedereen die op zoek is naar een kosteneffectieve en groene energieoplossing! 

Waar begint ons verhaal?

Alles begint met een goed gesprek

Wij werken trots samen met onderstaande

Samenwerking met deze topmerken

NDW Green Power werkt samen met topmerken zoals Kstar, Huawei en Enphase om ervoor te zorgen dat onze klanten de beste kwaliteit en meest betrouwbare duurzame energie-oplossingen krijgen. Door onze samenwerking met deze merken kunnen wij een uitgebreid assortiment aanbieden en onze klanten helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor hun specifieke behoeften.