Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoeveel zonnepanelen heb ik nu nodig?

Berekenen aantal zonnepanelen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om te kijken naar je stroomverbruik en de totale opbrengst van de panelen. Er zijn echter ook andere factoren die een rol spelen, zoals de oriëntatie van je dak en de beschikbare oppervlakte.

Het is daarom aan te raden om je goed te laten informeren voordat je een keuze maakt. Wil je meer weten over het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor jouw situatie? Kijk dan op onze website voor meer informatie en advies. Wij helpen je graag verder!

Om een rendabel zonne-energiesysteem te installeren, zijn doorgaans minimaal zes zonnepanelen nodig. Bij minder panelen is de investering vaak niet rendabel, tenzij je een eenpersoonshuishouden hebt. Om het optimale aantal zonnepanelen te bepalen dat nodig is voor jouw specifieke situatie, zijn de volgende gegevens vereist:

1. Jaarlijks stroomverbruik van het huishouden
Door het jaarlijkse stroomverbruik van het huishouden te weten, kun je berekenen hoeveel elektriciteit de zonnepanelen jaarlijks moeten opwekken. Dit is te vinden op de eindafrekening van de energieleverancier.

Als dit niet beschikbaar is, kan het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik per persoon (ongeveer 1.000 kWh per jaar) worden vermenigvuldigd met het aantal personen in het huishouden. De formule is als volgt:

Jaarlijks elektriciteitsverbruik (kWh) = ongeveer 1.000 kWh x aantal personen in huishouden

2. Afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van het dak
De grootte van het dak bepaalt hoeveel zonnepanelen erop passen. Als er schaduw op (een deel van) het dak valt door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen, kan het verstandig zijn om op die plek geen panelen te installeren. Een systeem met micro-omvormers kan hierbij uitkomst bieden. De vorm van het dak (hellend of plat) bepaalt ook hoeveel zonnepanelen erop passen. De ideale hoek voor zonnepanelen is tussen de 30 en 40 graden.

De oriëntatie van het dak is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Hoewel zonnepanelen op het zuiden het meest efficiënt lijken, zijn panelen op het westen en oosten ook gunstig. Het voordeel hiervan is dat de opbrengst van de zonnepanelen gelijkmatiger over de dag wordt verdeeld. Dit komt doordat de zon opkomt in het oosten, het hoogst staat in het zuiden en ondergaat in het westen. Dit belast het elektriciteitsnet ook minder.

3. Het vermogen per zonnepaneel
De kracht van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (wp). Dit is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden, zoals een instraling van de zon en een temperatuur van 25 graden. Het piekvermogen per paneel is nodig om de jaarlijkse opbrengst te berekenen.

Een typisch zonnepaneel heeft een piekvermogen van 350 tot 400 wattpiek, wat resulteert in een opbrengst van ongeveer 308 tot 352 kWh aan elektriciteit per paneel. Er zijn panelen beschikbaar met hogere vermogens, maar deze zijn meestal duurder en de investering loont alleen als je beperkte ruimte hebt.

Aangezien de omstandigheden voor zonnepanelen nooit ideaal zijn, produceren ze niet altijd elektriciteit volgens hun piekvermogen. Om dit verlies te compenseren, moet het totale vermogen van je zonnepaneleninstallatie hoger zijn dan je jaarlijkse energieverbruik.

Om een idee te krijgen van het benodigde aantal zonnepanelen en de bijbehorende kosten, kun je zelf een eerste inschatting maken. Hiervoor kun je de volgende formule gebruiken: Benodigde aantal zonnepanelen = (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / (het vermogen van één paneel in wattpiek)

Een erkende installateur zoals NDW green power kan je echter het beste adviseren over hoeveel zonnepanelen het beste bij jouw situatie passen. Een deskundige kan bijvoorbeeld kijken naar de ideale ligging, welke omvormer het beste is voor jouw situatie en of er misschien nog aanpassingen nodig zijn in de meterkast.

4. Bepalen van het aantal zonnepanelen dat op je dak past
Een eenvoudig rekensommetje kan je helpen om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Een standaard zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,65 m². Als je bijvoorbeeld 13 zonnepanelen nodig hebt voor je gemiddelde verbruik, dan heb je ongeveer 21 m² dakoppervlak nodig. Houd er echter rekening mee dat er rondom je dak voldoende ruimte moet zijn. Het plaatsen van zonnepanelen is een maatwerkproces: alle beschikbare ruimte moet optimaal worden benut.

5. Rekening houden met schaduwval
Het is echter verstandig om niet alleen je dakoppervlakte te berekenen om vast te stellen hoeveel zonnepanelen erop passen. Als een deel van je dak in de schaduw ligt, kan het soms beter zijn om geen zonnepanelen op dat deel te plaatsen. Schaduw op één van je panelen kan namelijk leiden tot verminderde opbrengst van je gehele zonnesysteem.

6. Zonnepanelen op een klein dak
Als je niet veel ruimte hebt op je dak, kun je kiezen voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen per paneel. Zo kun je toch het benodigde vermogen opwekken met minder panelen.

7. Grotere zonnepanelen
Er komen steeds meer zonnepanelen op de markt met een groter formaat en hoger vermogen, tot wel boven de 400 wattpiek. Dit heeft natuurlijk invloed op het aantal panelen dat je uiteindelijk op je dak kunt plaatsen. Soms is het handig om voor dit extra grote formaat te kiezen, afhankelijk van de ruimte op je dak. Laat je daarom adviseren door een erkende installateur zoals NDW greenpower. Neem nu contact 

We reageren snel !
Het NDW green power team.