Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Je elektrische wagen (EV) laden met een simpel stopcontact ?

Een simpel stopcontact is meestal een tweepolig stopcontact dat wordt gebruikt om elektrische apparaten op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Het stopcontact heeft twee gaten waarin de stekkers van de apparaten passen. In sommige landen hebben stopcontacten een aardingspin, maar voor de meeste basisapparaten is dat niet nodig.

Een EV (elektrisch voertuig) laden via een simpel stopcontact is echter niet aanbevolen en kan zelfs gevaarlijk zijn. Elektrische voertuigen vereisen een hoger vermogen om efficiënt en snel te worden opgeladen. Stopcontacten in woningen zijn meestal ontworpen voor lichtere elektrische apparaten zoals lampen, tv’s of laptops, niet voor het opladen van voertuigen met hoog vermogen.

Het laden van een EV via een simpel stopcontact kan resulteren in oververhitting van het stopcontact en de bedrading, wat brandgevaar oplevert. Daarnaast kan het langzame laadproces ertoe leiden dat het stopcontact overbelast raakt, wat schade kan veroorzaken aan de elektrische installatie van je huis.

Voor het opladen van een elektrisch voertuig wordt meestal een speciaal laadstation aanbevolen dat geschikt is voor het hogere vermogen dat een EV nodig heeft. Deze laadstations zijn ontworpen om veilig en efficiënt het voertuig op te laden.

Als je van plan bent om een elektrisch voertuig aan te schaffen, overweeg dan om een gekwalificeerde installateur zoals NDW green power te raadplegen om een geschikt laadstation te installeren dat aan jouw behoeften voldoet en de veiligheid garandeert. Het is belangrijk om altijd de aanbevelingen van de fabrikant van je elektrische voertuig op te volgen en een geschikt laadstation te gebruiken om veilig te kunnen laden.

 

Alle info bij ons. Neem nu contact