Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

P-type en N-type zonnepanelen. Wasda ?

P-type en N-type verwijzen naar twee verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen op basis van het type halfgeleidermateriaal dat wordt gebruikt in de productie. Hier zijn de belangrijkste verschillen en voordelen van P-type en N-type zonnepanelen:

1. Halfgeleidermateriaal:
P-type (Positief Type): Gebruikt silicium waarbij er overtollige positieve (gaten) ladingen aanwezig zijn. Dit wordt bereikt door toevoeging van bepaalde onzuiverheden aan het silicium, zoals boor.
N-type (Negatief Type): Gebruikt silicium waarbij overtollige negatieve (vrije elektronen) ladingen aanwezig zijn. Dit wordt bereikt door toevoeging van onzuiverheden zoals fosfor.

2. Elektronenmobiliteit:
– P-type:** Elektronenmobiliteit is lager in P-type materialen.
– N-type:** Elektronenmobiliteit is hoger in N-type materialen.

3. Efficiëntie :
– Over het algemeen hebben N-type zonnepanelen een iets hoger rendement dan P-type panelen.

Silicium (links) gedoteerd met fosfor (midden) geeft een negatieve lading (n-type), terwijl dotatie met Boor (rechts) een positieve landing geeft (p-type)bron

4. Thermisch gedrag:
– N-type zonnepanelen hebben vaak een beter thermisch gedrag, wat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor vermogensverlies bij hoge temperaturen.

5. Degradatie:
– N-type panelen vertonen over het algemeen minder degradatie in de loop van de tijd dan P-type panelen.

6. Kosten:
– Historisch gezien waren N-type zonnecellen duurder om te produceren dan P-type cellen. Echter, door technologische vooruitgang kunnen de prijsverschillen afnemen.

7. Toepassingen:
– P-type panelen zijn nog steeds dominant op de markt vanwege hun algemene kosteneffectiviteit.
– N-type panelen worden vaak gebruikt in toepassingen waar hogere efficiëntie en beter thermisch gedrag cruciaal zijn, zoals in residentiële en commerciële installaties met beperkte ruimte.

De keuze tussen P-type en N-type zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de kosten, het beschikbare oppervlak, het gewenste rendement en de omgevingsomstandigheden. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van zonne-energie bij het maken van deze keuze.

Onze @NDW green power experts nemen zeer graag contact met je op voor een vrijblijvende offerte