Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De deadline voor Wallonië van terugdraaiende teller komt snel dichterbij!

De deadline voor Wallonië van terugdraaiende teller komt snel dichterbij!
Denk je eraan om zonnepanelen te installeren en te blijven profiteren van de terugdraaiende teller?

 

☀️ Mis deze kans niet om de kracht van de zon te benutten en te besparen op je energierekeningen. Handel nu voordat het te laat is! #ZonneEnergie #TerugdraaiendeTeller #DuurzameEnergie 🌞🔌🌍

 

Wat gebeurt er als je op dit moment al zonnepanelen hebt of ze dit jaar nog installeert?

Als je op dit moment elektriciteit gebruikt, zal de teller op je energiemeter omhoog gaan. De elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken, zorgt ervoor dat de teller terugdraait. Als je met je zonnepanelen evenveel of meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, zal de teller zelfs terugdraaien tot nul. Dit systeem blijft geldig tot 2030, of je nu een traditionele meter of een digitale slimme meter hebt; dat maakt geen verschil.

In dit geval betaal je echter wel nettarieven via een prosumententarief. Het prosumententarief is een vast jaarlijks bedrag dat eigenaren van zonnepanelen betalen als bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Bij een traditionele meter wordt het prosumententarief berekend op basis van het elektrische vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Dit jaar subsidieert de Waalse regering het prosumententarief nog voor meer dan de helft. Volgend jaar komt deze subsidie te vervallen, en afhankelijk van de netbeheerder die je gebruikt, kan het prosumententarief voor een gemiddelde installatie oplopen tot 350 euro per jaar.

Voor degenen met een digitale slimme meter geldt het ‘capacitaire’ prosumententarief, dat gebaseerd is op het brutoverbruik. Hierbij betaal je dus nettarieven voor de elektriciteit die je van het net afneemt.

Voor installaties die na 1 januari 2024 worden geïnstalleerd, zal de teller niet langer terugdraaien. De elektriciteit die je van het net afneemt en terugplaatst, wordt vanaf dat moment apart gemeten. De netbeheerder zal automatisch een slimme meter plaatsen.

In het kort:
– Je betaalt een verbruikstarief voor de elektriciteit die je van het net afneemt.
– Jouw energieleverancier betaalt een bepaalde vergoeding (de injectievergoeding) voor de elektriciteit die je op het net plaatst.
– Op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken die je direct verbruikt, maak je geen gebruik van het elektriciteitsnet en hoef je er dus ook niet voor te betalen.
– Je betaalt geen prosumententarief, maar wel netkosten en heffingen voor alle elektriciteit die je van het elektriciteitsnet afneemt.

 

We geven je graag alle info bij @NDW green power. Informeer nu