Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

In Wallonië nadert de deadline voor het behoud van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaren snel

Als je momenteel al zonnepanelen hebt of van plan bent ze dit jaar te installeren, geldt het systeem van de terugdraaiende teller voor jou.

Wanneer je stroom verbruikt, zal de teller van je energiemeter omhoog gaan. Maar de energie die je zonnepanelen produceren, zal dankzij de terugdraaiende teller je meter weer laten zakken. Als je met je zonnepanelen evenveel of meer stroom opwekt dan je verbruikt, zal de teller zelfs terugdraaien tot nul. Dit systeem blijft geldig tot 2030, ongeacht of je een gewone meter of een digitale smart meter hebt. Het maakt geen verschil.

Houd er echter rekening mee dat je in dit geval nettarieven betaalt via een prosumententarief. Het prosumententarief is een jaarlijkse forfaitaire heffing die eigenaren van zonnepanelen betalen om bij te dragen aan de kosten van het gebruik van het elektriciteitsnetwerk.

Bij een klassieke meter wordt het prosumententarief berekend op basis van het elektrische vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Dit jaar financiert de Waalse regering nog meer dan de helft van het prosumententarief. Maar vanaf volgend jaar zal deze compensatie wegvallen en kun je tot 350 euro per jaar betalen voor een gemiddelde installatie, afhankelijk van de netbeheerder die je hebt.

Voor degenen die een digitale smart meter hebben, geldt het ‘capacitaire’ prosumententarief, dat gebaseerd is op de bruto-afname. Dit betekent dat je nettarieven betaalt voor de stroom die je van het net afneemt.

Als je echter zonnepanelen installeert na 1 januari 2024, zal de teller niet langer terugdraaien. Vanaf die datum zal de elektriciteit die je van het net afneemt en de elektriciteit die je op het net plaatst apart worden gemeten. De netbeheerder zal automatisch een smart meter installeren om dit te meten.

Kort samengevat:

– Je betaalt een verbruikstarief voor de elektriciteit die je van het net afneemt.
– Je energieleverancier betaalt je een bepaald bedrag (de injectievergoeding) voor de stroom die je op het net plaatst.
– Op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken en je deze stroom verbruikt, maak je geen gebruik van het stroomnet en hoef je dus niet te betalen voor die elektriciteit.
– Je betaalt geen prosumententarief, maar je betaalt wel netkosten en heffingen voor alle energie die je van het stroomnet afneemt.

Het is raadzaam om de specifieke regelgeving en eventuele recente wijzigingen te controleren bij de bevoegde instanties of een professionele installateur zoals NDW green power die op de hoogte is van de meest actuele informatie. Neem nu contact