Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zijn je zonnepanelen aan vervanging toe ?

Zonnepanelen hebben een beperkte levensduur en na verloop van tijd moeten de verschillende onderdelen van de installatie worden vervangen.

 

Het onderhouden van zonnepanelen is essentieel om hun optimale prestaties op lange termijn te waarborgen. Na verloop van tijd is het nodig om verschillende onderdelen van de installatie te vervangen. Hier enkele reden waarom.

  • Zonnepanelen kunnen lang meegaan, maar oudere panelen worden vaak vervangen door nieuwe panelen die meer stroom genereren op dezelfde oppervlakte.
  • Rendementsverlies bij zonnepanelen kan moeilijk worden gemeten, maar gemiddeld wordt er jaarlijks een rendementsverlies van 0,3% aangenomen.
  • Vuil en mos op de panelen kunnen duidelijke degradatie veroorzaken, wat reiniging vereist.
  • Omvormers hebben een levensduur van 10-15 jaar, ondanks dat fabrikanten doorgaans garantie geven voor 5-10 jaar.
  • De aluminium draagstructuur en dakhaken gaan vele tientallen jaren mee, maar kabels hebben na ongeveer 20 jaar de neiging hun beste tijd te hebben gehad.
  • Het is niet altijd nodig om nieuwe zonnepanelen te plaatsen voor meer rendement. Een installatie van dertien jaar oud kan beter nog zeven jaar blijven liggen om nog groenestroomcertificaten te ontvangen. Een installatie van 2015 kan echter beter sneller worden vervangen om meer stroom op te wekken, aangezien deze zich waarschijnlijk al heeft terugverdiend.

Meer info bij het @NDW green power team