Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zonnepaneelpremies halveren in 2024 en stoppen in 2025. Nu tijd voor Zonne-energie”

Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen gelegd heeft, kan nog steeds rekenen op een investeringspremie van de Vlaamse overheid. Dat premiebedrag was in 2021 nog hoger dan vandaag, omdat het stelselmatig wordt afgebouwd. Vanaf 2023 bedraagt de premie maximaal 750 euro, terwijl dat in 2022 nog maximaal 1.500 euro was. In 2024 daalt ze nog verder tot maximaal 375 euro en in 2025 zal ze verdwijnen.

– De premie wordt bepaald op basis van de indienstnemingsdatum van de zonnepanelen en het vermogen ervan, niet het vermogen van de omvormer.
– In 2024 daalt de premie verder en verdwijnt deze in 2025 volgens de huidige planning.
– Investeren in zonnepanelen blijft rendabel, met een terugverdientijd van negen jaar en een rendement van 10 procent voor een gemiddelde installatie van 4 kWp.
– Particulieren en vennootschappen kunnen de premie aanvragen, maar deze is alleen beschikbaar voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van voor 2014.
– De aanvraag voor de premie kan worden ingediend binnen drie maanden na de indienstneming van de zonnepanelen via de website van netbeheerder Fluvius.
– Uitbreidingen van bestaande installaties komen niet in aanmerking voor de subsidie.

Kan ik mijn factuur toch naar beneden halen ?

Om de factuur voor elektriciteit te verlagen, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen:

1. Verhoog je zelfverbruik: Probeer zoveel mogelijk van de opgewekte elektriciteit direct te verbruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Door huishoudelijke apparaten overdag te gebruiken, kun je je zelfverbruik met ongeveer 10 procent verhogen.

2. Overweeg een thuisbatterij: Een thuisbatterij kan overtollige elektriciteit opslaan voor later gebruik, waardoor je minder afhankelijk wordt van het net. Hoewel thuisbatterijen nog prijzig kunnen zijn, kunnen de hoge energieprijzen en de verbeterende technologie ze steeds interessanter maken. De Vlaamse overheid biedt tot eind maart 2023 een premie voor de aankoop van een thuisbatterij, tot maximaal 850 euro of 40 procent van de investeringskosten.

3. Zoek advies: Raadpleeg ervaren adviseurs en installateurs om de beste keuzes te maken voor jouw situatie. NDW green power biedt vrijblijvende adviesgesprekken voor wie geïnteresseerd is in zonnepanelen.

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Er zijn verschillende redenen om dit te doen, zowel nu als in de toekomst. Neem vrijblijvend contact op met NDW green power en draag bij aan een betere wereld!

Je kan bij ons ook terecht voor een gratis offerte.

Het NDW green power team