Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nieuwe regels rond zonne-energie

Wat zijn de gevolgen voor eigenaren van zonnepanelen?

De laatste jaren is de populariteit van zonnepanelen flink toegenomen. Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor deze duurzame energiebron om te besparen op energiekosten en een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Echter, de regels rondom zonnepanelen zijn aan verandering onderhevig. In dit artikel bespreken we de nieuwe regels rond zonnepanelen en wat de gevolgen hiervan zijn voor eigenaren van zonnepanelen.

Salderingsregeling

Een belangrijke regeling rondom zonnepanelen is de salderingsregeling. Hiermee wordt de energie die wordt opgewekt door zonnepanelen en terug geleverd wordt aan het net, verrekend met de energie die afgenomen wordt van het net. Op deze manier kunnen eigenaren van zonnepanelen besparen op hun energiekosten. De regering heeft besloten om de salderingsregeling te veranderen vanaf 2023. Dit betekent dat de energie die terug geleverd wordt aan het net, niet meer volledig verrekend wordt met de afgenomen energie.

Dit zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Het wordt belangrijker om het eigen energieverbruik goed in kaart te brengen en hierop af te stemmen om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de opbrengst van zonnepanelen.

BTW-regeling

Een andere regeling die van belang is voor eigenaren van zonnepanelen, is de BTW-regeling. Deze regeling houdt in dat particulieren de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen terugvorderen van de Belastingdienst. Echter, de regels rondom deze regeling zijn aan verandering onderhevig. De Europese Unie heeft besloten dat het verlaagde BTW-tarief voor de installatie van zonnepanelen niet meer geldt vanaf 2023. Dit betekent dat het BTW-tarief omhoog gaat van 6% naar 21%. Dit zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de totale kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Conclusie

De nieuwe regels rond zonnepanelen zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de terugverdientijd van zonnepanelen en de totale kosten van de aanschaf en installatie ervan. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom deze regels en hierop te anticiperen. Met de juiste kennis en planning kunnen eigenaren van zonnepanelen nog steeds profiteren van de voordelen van deze duurzame energiebron.