Oriëntatie van zonnepanelen richting de zon
In de lagere school leerden we reeds dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. De zon maakt tijdens haar dagtaak ook een boog. Zo staat de zon op haar hoogst op het moment dat ze in het zuiden zichtbaar is. Aangezien zonnepanelen het best renderen bij veel zonlicht, is het moment waarop de zon het hoogste staat, het perfecte moment.
Als we de baan van de zon even voorstellen in procenten dan zie je het volgende qua opbrengst van je zonnepanelen:
- Zuiden: 90-100%
- Zuidwest of zuidoost: 80-90%
Heb je een oriëntatie naar het oosten of westen dan mag je spijtig genoeg reeds een verlies aan rendement rekenen van meer dan 30% en dit verlies loopt soms zelfs op tot 50%.
Werken met azimut en elevatie
Bij de installatie werkt men met elevatie (hoogte en hellingsgraad) maar ook met azimut. Voor we te ver gaan in theorie, geven we kort mee wat azimut is. Azimut is het component dat horizontaal rekent. Zeg maar de kompasrichting. Het azimut-getal stelt de hoek met het noorden gemeten over het oosten voor in graden. De volledige cirkel (onthoud ons kompas) is 360° dus dan is:
- Noorden: 0°
- Oosten: 90°
- Zuiden: 180°
- Westen: 270°
Als we dit even vertalen in mensentaal dan heeft de oriëntatie van je zonnepanelensysteem best een azimut-waarde tussen 135° en 225° en krijgt een azimut-waarde rond 180° een perfecte 10 op 10. Het is deze 10 op 10 die de wattpiek van je zonnepaneel bepaald. Hoe meer je afdwaalt van deze perfecte 10, hoe minder rendement je zonnepaneel zal geven.