Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is veelbesproken onderdeel. Het rendement is namelijk allesbepalend of je investering genoeg opbrengt. De factoren die het rendement bepalen leggen we hier op tafel.

Het andere rendement: rendement van één zonnepaneel

Zonnepanelen installateur

Men bedoelt met rendement meestal het rendement per jaar van je zonnepaneleninstallatie maar er is ook het individueel rendement van een zonnepaneel. Eigenlijk bedoelt men dan de efficiëntie of vermogen van het zonnepaneel.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattpiek (kWp) bij ideale omstandigheden. Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in “kWh per kWp“, m.a.w. hoeveel kWh één kWp van een zonnepaneel kan produceren. Het rendement van een zonnepaneel zelf is het percentage zonlicht dat kan omgezet worden in elektriciteit. De efficiëntie van één zonnepaneel ligt momenteel tussen de 15% en 25%.

Als je het totale rendement weet van je zonnepaneleninstallatie, dan is de efficiëntie van één zonnepaneel minder belangrijk.

Concreet voorbeeld: Het energetische rendement van zonnepanelen in België kan je berekenen door het totaal PV-vermogen met een factor 0,85 te vermenigvuldigen.
Bijvoorbeeld, je hebt een installatie van 1000 Wp. Bereken dan 1000 Wp x 0.85 = 850 kWh/jaar. Een installatie van 1,25 kW x 850 = 1062 kWh. Wp = Wattpiek of het vermogen dat een zonnepaneel oplevert aan energie onder ideale omstandigheden en gemeten onder standaard testcondities.

Wat beïnvloed het rendement van je installatie?

Zonnepanelen testen in labo heeft weinig zin want de omgeving is enorm belangrijk voor zonnepanelen.

  1. Locatie van de woning
    Het aantal uren zo en zon-instraling is overal verschillend. Hoe meer ten westen een woning ligt, hoe meer zon-instraling. Op een klein land zoals België zullen de verschillen klein zijn omtrent de locatie.
  2. Temperatuur van de zonnepanelen
    Zonnepanelen hebben het niet graag warm want dan werken de elektronische onderdelen minder goed. Perfecte warmte is tussen de 20° en 25°C. Het is dan ook belangrijk om een natuurlijke ventilatie te hebben onder en tussen de zonnepanelen. Een correcte installatie zorgt hier voor.
  3. Schaduwvlakken of vuil
    Extra schaduwvlakken op de zonnepanelen of grote stukken vuil zoals afgevallen bladeren halen het rendement aardig naar beneden omdat de lichtinval vermindert.
  4. Oriëntatie van de zonnepaneleninstallatie
    Zonnepalen krijgen het meeste lichtinval als ze zuidelijk of zuid-oostelijk gericht zijn. Dit is niet altijd mogelijk en hoe meer de oriëntatie afwijkt van het zuiden, hoe lager het rendement zal uitkomen.
  5. Hellingsgraad van je zonnepanelen
    Het beste rendement haal je wanneer je zonnepalen tussen de 30° en 40° helling hebben. Wijkt je dak veel af van deze hellingsgraad kan het interessant zijn om een aanpasbare montage te gebruiken. Bij een zonnepaneleninstallatie op een plat dak wordt de optimale hellingsgraad sowieso ingesteld via de montage.
  6. Type of soort zonnepanelen
    Afhankelijk van de soort zonnepanelen, kan je een andere rendement verwachten. Zo hebben monokristallijn zonnecellen en polykristallijn zonnecellen een andere opbrengst.