De basis en dit zo kort mogelijk
Zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht en daarom dient je zonnepaneel zoveel mogelijk zonlicht opvangen als mogelijk. Dit kan ze optimaal doen als ze recht de zon in de ogen kijkt. Je legt dus je zonnepanelen op zo’n manier dat ze optimaal naar de zon gericht zijn. Kous af zou je denken…
…spijtig genoeg legt de zon een baan af van zonsopgang naar boven en dan terug naar beneden om daarna volledig onder te gaan. Daar bovenop staat de zon telkens anders afhankelijk van de tijd in het jaar. Zo weten we allemaal dat de zon niet zo hoog komt tijdens de wintermaanden dan als ze doet tijdens de zomermaanden.
Hellingshoek in de winter en in de zomer zijn verschillend
De hellingsgraad in de winter is veel lager in de winter dan de hellingsgraad voor je zonnepanelen in de zomermaanden.
Op de evenaar staat op de middag van 21 maart en 21 september de zon pal bovenaan. 90° dus. Omdat de aardas schuin staat, veranderd dit naargelang het seizoen. Voor België mag je er in de zomer nog eens 23,5° bij rekenen en in de winter het zelfde getal aftrekken.
Elke locatie zijn eigen hellingsgraad
Zoals je hierboven kan lezen is de noorderbreedte van belang voor de hellingsgraad van je zonnepanelen. Voor België liggen er twee breedtegraden tussen het meest noordelijke punt (Meerle, 51°30′) en het meest zuidelijke (Torgny, 49°30′). De hellingsgraad zal dus voor iedereen anders zijn.
Woon je net op 50° noorderbreedte dan staat de zon op 21 maart en 21 september op 40°. (90°-50° noorderbreedte) Putje winter wordt dit dan 16,5° en in hartje zomer 73,5°.
Perfect world: rekentools van je installateur
In de perfecte zonnepanelenwereld zou je zonnepaneel dus haar hellingsgraad moeten aanpassen naargelang de zon draait. Maar een draaiende constructie, de zogenaamde suntracker, kost veel geld en het rendement van zo’n draaiende montage tegenover een goed geplaatste hellingsgraad is niet zo groot bij particuliere installaties. Men schat op ongeveer 10% rendementsverschil.
Vaste hellingshoek van je zonnepaneel
Je installateur zal dus voor jouw woning de hellingshoek moeten zoeken die het meest rendabel is. Het beste rendement krijgt men als de zon op zijn hoogst staat en de installateur zal dit ook als basis nemen.
Maar hij heeft verschillende rekenmodellen ter zijnen beschikking want er dient ook rekening gehouden te worden met:
- Direct en indirect zonlicht
- Oriëntatie van de zonnepanelen
- …
Zo maar even je eigen hellingsgraad perfect uitrekenen met enkele coördinaten is dus niet mogelijk maar het kan je wel al een goede indicatie geven of je dak de hellingsgraad kan halen en je dus een maximaal of net verminderd rendement haalt uit je zonnepanelen.
Je dak zal best ook een hellingsgraad hebben tussen de 30° en 40°. Dan heb je sowieso geen enkele probleem. Wijkt je dak daar van af, vraag dan bij je offertes of de installatie zonder problemen de perfecte hellingsgraad kan halen of wat je rendementsverlies zou zijn.